poniedziałek, 9 stycznia 2012

Żołądki drobiowe w sosie cebulowo-musztardowym

Składniki

1 kg żołądków drobiowych
3 duże cebule
1 marchew
1 łyżka czubata musztardy
5 średnich pieczarek
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
sól, pieprz, ostra papryka mielona w proszku
2 czubate łyżki mąki
0,75 litra wody do sosu+ 3/4 szklanki wody do zaprawki
1 łyżka masła roślinnego.

szklanka=250 ml



Przygotowanie

Żołądki dokładnie umyć, osuszyć na sitku z wody. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę. Masło roślinne rozgrzać w rondlu, wrzucić żołądki i lekko obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, marchewkę i pokrojone w kawałki pieczarki. Mieszając, podsmażać 7 min. Następnie dodać wszystkie przyprawy, zalać 0,75 litrem wody i gotować wszystko do miękkości żołądków. Gdy wszystko jest miękkie, dodać musztardę i gotować jeszcze 5 min. Doprawić wg własnego smaku.
Mąkę rozprowadzić 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Zaprawić żołądki. Gotować ok. 2 min, mieszając, żeby się nie przypaliły.
Podawać z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami.

                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz