piątek, 27 stycznia 2012

Terina Wegetarianska

Składniki

Sładniki do teriny:
1 kg Sera feta
1,5 l Śmietany kremówki
Koncentrat pomidorowy
 Bakłazany
Makaron do szprycowania
sol,
pieprz
oliwa z oliwek
Żelatyna w listkach 25 szt forma jak na pasztet 1 kiść żelatyny to 6 g żelatyny sypkiej

Sos do Teriny:
Ocet balsamiczny,
oliwa z oliwek,
sos sojowy,
sól ,
pieprz,
oregano



Przygotowanie

Ubijamy 1 litr śmietany z dodatkiem rozpuszczonej żelatyny. Ser podgrzewamy z 0,5 l śmietany, i go potem miksujemy aby niebyło grutek. Połowe ubitej śmietany mieszamy z serem i dodajemy sól i pieprz do smaku - mieszamy w szystko a drugą połowe z koncetratem pomidorowym- mieszamy wszystko Bakłażany kroimy na cienko z gług i je kropimy oliwą i dajemy do pieca rozgrzanego 180 c ma chwile aby zmiękł. Potem układamy plastry bakłażana do okoła formy. Na sam spód dajemy Ser feta zmieszany z śmietaną i żelatyną potem układamy w wcześniej ugotowany makaron (musi być pól twardy) naszprycowany pastą pomidorowa (koncetrat pomidorowy z śmietaną). I przykładamy jenastępnie warstwą sera feta ze śmietaną i zamykamy chowając wystające plastry bakłażany do środka i dajemy do zchłodzenia. Powiny wyjść 2 formy teriny z tego. Sos do teriny Ocet balsamiczny,oliwa z oliwek, sos sojowy, sól , pieprz i oregana- wszystko mieszmy ze sobą. Życze smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz