piątek, 6 stycznia 2012

Lasagne z mięsem i cukinią

Składniki

2 małe cukinie
30 dag mielonego mięsa drobiowego puszka pomidorów pelati
2 cebule
20 dag lasagne
10 dag startego parmezanu
pęczek bazylii
0,5 l mleka

Dodatki:
2 łyżki oliwy,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz



Przygotowanie

Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Włożyć mięso, smażyć 5 minut. Dodać rozgniecione pomidory z zalewą i posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem, dusić 10 minut. Mąkę z masłem zasmażyć na złoto, wlać mleko i mieszając, zagotować. Sos doprawić solą, pieprzem, dodać parmezan. Z cukinii oddać końce i pokroić ją wzdłuż na paski. Na dno prostokątnej formy wlać kilka łyżek sosu beszamelowego, ułożyć płaty makaronu, posmarować je sosem
mięsnym, przykryć paskami cukinii i polać sosem. W ten sposób ułożyć kilka warstw. Piec 45 minut (180 stopni).









źródło "Pani domu" nr 47 z 2006 r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz