niedziela, 22 stycznia 2012

Zapiekanka z wędzonej makreli i ziemniaków

Składniki

3 wędzone makrele
1 kg ugotowanych ziemniaków
4 łyżki masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać śmietanę i szczypiorek. Posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać. Makrele pozbawić skóry i ości. Filety rozdrobnić widelcem. Żaroodporne naczynie mocno posmarować masłem. Ziemniaczane puree podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć na dnie naczynia. Na wierzch położyć rozdrobnioną makrelę. Przykryć drugą warstwą masy ziemniaczanej. Powierzchnię ponakłuwać widelcem i obłożyć kawałkami twardego masła. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 35 min. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz