poniedziałek, 16 stycznia 2012

Salatka' 'letnia'' z rukola

Składniki

1 zolta lub czerwona papryka
2 pomidory
1 cukinia
kilka  plastrow bulwy fenkula (koper wloski)
100 g endywii
50 g rukoli
250 g mozarelli
2 kolby cykorii (biala lub czerwona)
1 zabek zosnku
2 lyzki octu winnego
2 lyzki oliwy z oliwek
sol.czarny mielony pieprz





Przygotowanie

Umyc salaty i warzywa.
Wyciac gniazda nasienne z papryki,pokroic ja w paski.
Pomidora pokroic na cwiartki,cukinie i koper w cienkie plasterki.
Rukole i endywie podzielic na spore kawalki (lub zostawic listki w calosci).
Odsaczyc mozarelle,pokroic w plastry.
Przygotowane skladniki ulozyc dekoracyjnie na polmisku.
Cykorie przekroic wzdluz na polowki,wyciac strak,podzielic na listki,dolaczyc do salat.
Obrac czosnek,posiekac.Z octu,soli,pieprzu ,czosnku i oliwy przygotowac sos (dokladnie wymieszac skladniki),skropic nim salatke.

Jesli mamy biala cykorie,mozna dodac czerwona papryke,jesli czerwona,ladniej bedzie sie komponowac papryka zolta (ale to kwestia jedynie wygladu).
Jeszcze jedna uwaga (jesli ktos jej nie uzywal)-czerwona cykoria zawiera goryczke,biala jest lagodna.
P.S.Co prawda nie jest to zgodne z oryginalnym przepisem,ale czasem dodaje do sosu odrobine cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz