Składniki
Składniki na ok. 16 dużych rogali:
ciasto drożdżowe:
500 g mąki
1 paczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
4 łyżki oleju
250 ml ciepłej wody
1 łyżka majeranku
1 jajko
pół szkl sezamu
sos:
szklanka ostrego keczupu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
nadzienie:
ok. 400 g startego sera żółtego
4 duże cebule
olej
Przygotowanie
Sos: Składniki sosu dokładnie mieszamy.
Nadzienie: Cebulę kroimy na cienkie talarki. Podsmażamy na oleju. Przestudzamy.
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie kulki i odstawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.Każdą drożdżową kulkę wałkujemy, tak by uzyskać cienkie ciasto.
Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos keczupowy, następnie cebulkę. Całość posypujemy serem. Każdy placek tniemy na ok.8 trójkątów.Delikatnie zwijamy. Każdego rogala smarujemy rozbełtanym surowym jajkiem i posypujemy sezamem.
Układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz