wtorek, 3 stycznia 2012

wiejska z porem

Składniki

wersja do obiadu:
por, jabłko, groszek zielony, kukurydza - proporcje wg uznania
majonez i jogurt naturalny 2:1
sól, pieprz

wersja na kolację/imprezkę:
j.w. + jajka na twardo, chuda wędlina



Przygotowanie

pora pokroić w półtalarki i sparzyć, jabłko obrać i zetrzeć, groszek i kukurydzę odcedzić (jeśli puszki) lub krótko obgotować (jeśli mrożone) - składniki połączyć. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z sałatką.

Wersję kolacyjną robię najczęściej, gdy zostanie trochę sałatki z obiadu. Gotuję jajka i w kostkę, na tym można poprzestać, ale jeśli mam na pozbyciu chudą wędlinę, to też kroję w kostkę i dodaję. Jeśli trzeba dodac sosu, uzupełniam juz tylko majonezem i ewentualnie doprawiam jeszcze solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz