poniedziałek, 9 stycznia 2012

Ziemniaki pieczone tzw zapiekanka -M-

Składniki


- 1 kg ziemniaków
- 3 duże buraki
- 1 duża marchew
- 2 średnie cebule
- 2 laski kiełbasy np. toruńskiej lub podwawelskiej
- boczek
- olej
- sól, pieprz




Przygotowanie


Ziemniaki, marchew i buraki pokroić w plastry (nie zaciękie), cebulę i kiełbasę w półtalarki a poczek w kostkę (nie zadrobną).
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub w dużym garnku układać warstwami.
Kolejność dowolna, jednak polecam żeby ziemniaczki i buraczki zawsze były parami ponieważ ładnie zarumienią te pierwsze :)

Polecam podawać z kefirkiem, śmietaną 18% lub z siadłym mlekiem :)

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz