czwartek, 5 stycznia 2012

Tarta z budyniem i owocami wg Różyczki

Składniki


Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej(dałam brązowe żaroodporne)
1/2 kostki margaryny kasi
1 cukier waniliowy
10 czubatych łyżeczek cukru
4 żóltka
2 czubate łyżki gęstej kwaśnej smietany.
szczypta soli
Masa:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe z cukrem
dodatki:
2 galaretki malinowe
kilka truskawek
kilka winogron
2 gruszki




Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto,schłodzić 20 min w lodówce,blaszkę do tarty posmarować lekko tłuszczem,wyłożyć ciastem,boki też,nakłuć widelcem.
Piec w 180 °C 20-25 min na złoty kolor.
Na upieczone ciasto wylać ugotowany gorący budyń,ułożyć owoce,wstawić do lodówki aż budyń dobrze zastygnie.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody,wystudzić.
dobrze tężejącą galaretką zalać owoce(zalewamy łyżką)
Wstawić do lodówki,do zastygnięcia.
Tarta jest najlepsza na drugi dzień,jak ciasto zmięknie.
Smacznego

Tarta jest bardzo łatwa i pyszna:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz