wtorek, 3 stycznia 2012

Pulpety w sosie paprykowym na makaronie z warzywami wg M&Ł

Składniki

Na pulpety:


300 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
5 łyżek bułki tartej
1 jajko
mąka
mała cebulka
2 ząbki czosnku
przyprawa gyros, majeranek, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, warzywko
tłuszcz do smażenia

Na sos:


2 czerwone papryki
1 duża cebula
kostka rosołowa
przyprawy:papryka ostra, czosnek grnanulowany, pieprz, lubczyk, warzywko
1 łyżka mąki pszennej

Na makaron z warzywami:


300 g makaronu świderki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pory
kawałek selera
2 pieczarki
1 mała cebula
2 łyżeczki cukru
warzywko
tłuszcz do smażenia




Przygotowanie

mięso mielone mieszamy z bułką, jajkiem, posiekaną cebulą i czosnkiem oraz z podanymi przyprawami (doprawiamy tak aby pulpeciki były dość pikantne) wyrabiamy masę mięsną i formujemy malutkie pulpeciki i obtaczamy ja w mące na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pulpeciki na złoty kolor przekładamy pulpeciki do garnka, natomiast na tłuszczu na którym się smaqżyły podsmażamy posiekaną paprykę z cebulą gdy papryka z cebulą zmiękną przekaładamy je do garnka z pulperami i zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy na wolnym ogniu po ok.15 min wyławiamy wszystkie pulpety z garnka natomiast pozostałą paprykę z cebulą doładnie miksujemy przy pomocy blendera następnie wrzucamy znów pulpety do sosu i doprawiamy do smaku podanymi przyprawami makaron gorujemy do miękkości w osolonej wodzie w tym czasie kroimy w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, seler i pieczarki oraz siekamy potę rozgrzewamy odrobinę tłuszczu na patelni i wrzucamy warzywa i smażymy na dość dużym ogniu podsypując warzywkiem i cukrem gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich ugotowany i odsedzony makaron i mieszamy wszystko raszem smażąc jeszcze przez chwilę. Makaron z warzywami przekładamy na talerz i polewamy pulpetami w sosie Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz