poniedziałek, 14 maja 2012

Apetyczne kotleciki z jajek

Składniki


kilka ugotowanych jajek(w zależności na ilość osób)
jedno surowe jajko
pół cebuli
bułka tarta
dwie kromki pszennego chleba (lub jedna bułka)
ząbek czosnku
sól, pieprz,(ewentualnie przyprawa do jajek)
tłuszcz do pieczenia




Przygotowanie

Namaczamy chleb (lub bułkę) w niewielkiej ilości wody, odsączamy i dłonią rozgniatamy w misce.
Następnie wrzucamy dwie łyżki bułki tartej, surowe jajko, ostudzone ugotowane jajka pokrojone w niewielką kostkę  , pokrojoną w kostkę cebule, dodajemy przyprawy i starty ząbek czosnku.

Następnie całość mieszamy (najlepiej rękoma) i formujemy kotleciki. Potem gotowe "kulki" obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni do złocistego koloru na niewielkim ogniu.

SMACZNEGO!

PS. moja rada- należy uważać przy smażeniu, bo tłuszcz bardzo "strzela" gdyż kotleciki są niezwykle kruche i należy je nakładać na patelnie bardzo ostrożnie. Gdy masa przed pieczeniem jest zbyt sypka, można dodać jeszcze jedno surowe jajo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz