piątek, 4 maja 2012

Cytrynowo - ananasowa fantazja

Składniki

Składniki:
paczka biszkoptów (ja dałam kakaowe)3 paczki herbatników3 budynie cytrynowegalaretka cytrynowa
3 cytryny3 szklanki wody3/4 szklanki cukruok.3/4 kostki masłaok.1 litra śmietany kremówki
7 łyzeczek żelatynycukier waniliowy3 łyżki cukru pudrulukier
aromat cytrynowypuszka ananasówtarta czekolada




Przygotowanie

Biszkopty ułozyc ciasno na blasze 25/40 .Ananasy odsączyć z soku i pokroić w kosteczkę.
Z 3 szklanek wody odlać ok.3/4 szklanki i rozmieszać w niej budynie ,galaretke i 3 łyżeczki żelatyny.Pozostałą wodę zagotować z sokiem wyciśniętym z cytryn i cukrem (3/4 szklanki).Gdy woda zacznie wrzeć wlać budyniowo-galaretkowy płyn.
Całość zagotować do zgęstnienia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło rozetrzec mikserem i dodawać zimny budyń a następnie pokrojone ananasy.Masę wylać na biszkopty i wyrównać.
4 łyżeczki żelatyny namoczyć w 4 łyżkach wody i odstawic do napęcznienia.Następnie rozpuścić na małym gazie i oziębić.W tym czasie ubić kremówke i dodać cukier puder i cukier waniliowy a następnie żelatynę i całość wlać na krem budyniowy.Wyrównać i poukładać herbatniki tak aby pokryć całą powierzchnię.

Zrobic lukier i dodać aromat cytrynowy  i jak ktoś lubi kilka kropli soku cytrynowego.Całość polać lukrem i posypać tartą czekoladą.

Ciasto jest proste i bardzo dobre.Polecam.
U mnie już niewiele zostało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz