poniedziałek, 7 maja 2012

Chleb wieloziarnisty na drożdzach

Składniki

Składniki na 2 bochenki:



1 kg mąki krupczatki
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 dag świeżych drożdży
1 litr wody




Przygotowanie

Ja robię to tak: Wszystkie sypkie składniki wsypuję do miski i mieszam na sucho, żeby ziarna i otręby dobrze wymieszały się dobrze z mąką, cukrem i solą. Wlewam do pojemnika 1/2l letnio – ciepłej wody i skruszam drożdże, dobrze wymieszam i to wlewam do miski. Pojemnik ten znów napełniam wodą 1/2l i znów wlewam do miski. Wszystko mieszam do otrzymania dość luźnej masy (żeby składniki dobrze się wymieszały z wodą). Odstawiam na ok. 20 min. Po tym czasie jeszcze raz mieszam ciasto w misce i przekładam do wysmarowanych masłem brytfanek (dwie małe keksówki). Czekam jeszcze ok. 10-20 min (zależy od drożdży) tak żeby w brytfance zostało ok. 1 -1,5 cm miejsca do końca (żeby ciasto nie wyrosło wyżej niż brytfanki) Lekko oklepuję ciasto wodą przed wstawieniem do piekarnika (można posmarować białkiem jaja kurzego – żeby lekko się chleb błyszczał) i wstawiam do pieca. Ja w termo obiegu piekę w 190°C ok. 45-50 min, trzeba wybadać jak się piecze, jak się spiekają lekko brzegi to na pewno jest już dobry. 

 

Można też dodać trochę mąki żytniej w proporcji 700g krupczatki na 300g żytniej też wychodzi pyszny chlebek. 

I życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz