czwartek, 31 maja 2012

Gulasz drobiowy mocno pieczarkowy

Składniki

• 1 podwójna pierś z kurczaka
• 15 pieczarek
• 2 średnie cebule
• 3 pomidory
• 1 mała / średnia cukinia
• 1 wielka marchewka
• 1 zielona papryka
• 2 ząbki czosnku
• sól, papryka ostra, pieprz
• olej/oliwa do smażenia
• mąka
• zielony koperek




Przygotowanie

Pierś myjemy, usuwamy błony i tłuszczyk, resztki kości. Kroimy w kostkę - wielkości ½ pudełka zapałek. W miseczce solimy i pieprzymy, mieszamy, obtaczamy w mące. Wrzucamy na głęboką patelnię, na rozgrzany olej. Smażymy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki, wszystko się dalej ładnie smaży, a my ucieramy na tarce o grubych oczkach naszą marchewkę, dodajemy ją do całości, dolewamy około ½ litra wody i pichcimy na wolnym ogniu. Solimy i pieprzymy według uznania. Obieramy pieczarki, kroimy w plasterki, dodajemy. Dorzucamy paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Teraz parzymy pomidory ze skórki, obieramy i kroimy w kawałki, dorzucamy ze zmiażdżonym czosnkiem. Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy łyżką pestki, resztę kroimy w kostkę i dodajemy, doprawiamy papryką i gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Dobre z ryżem!

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz