wtorek, 1 maja 2012

Zakwas z buraków dla podniesienia hemoglobiny-bardzo zdrowy i pyszny

Składniki

2 litry wody
1 kg buraczków
25 dag marchewki
25 dag pietruszki
1/2 główki czosnku
cukier
sól

Najprostszy sposób przelania do butelki tak,aby gaza nie uciekła.




Przygotowanie

Podaję przepis na stronę ponieważ poprosiło mnie o to kilka osób,nie mniej jest to przepis stary i sprawdzony.Pozwala podnieść hemoglobinę we krwi, co jest bardzo ważne dla osób mających anemię lub leczących się ,np.nowotworowo.

Należy pokroić buraczki, marchewkę,pietruszkę w kostkę lub plasterki.Przecisnąć przez praskę czosnek i dodać do warzyw.Czasami dodaję trochę korzenia z imbiru-zawiera bardzo dużo witaminy E.Wodę zagotować,dodając do niej jedną łyżeczkę soli i jedną łyżeczkę cukru.Ostudzić i zalać warzywa.Kisić przez pięć-siedem dni.Nie wkładać do lodówki.
Następnie po ukiszeniu przelać przez gazę do butelki.Powinno być około półtora litra soku.
Trzymać w lodówce.Pić po 1/2 szklanki lub 1 szklankę dwa lub trzy razy dziennie małymi łyczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz