czwartek, 3 maja 2012

Budyniowo-jabłkowe ciasto przepyszne

Składniki

1 kg jabłek
1 kostka margaryny
4 jajka
1 ½ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
1 litr mleka



Przygotowanie

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i z żółtkami na puch. Nadal ucierając powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.

Ugotować budynie dodając pozostały cukier. 

¾ ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej bułką tartą. Na cieście rozłożyć kolejno warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180oC. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz