niedziela, 13 maja 2012

Tarta skubana

Składniki

- 300 g czerwonych porzeczek
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru + 4 łyżki do piany
- 180 g margaryny
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao



Przygotowanie

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Natłuścić formę do tarty (moja ma 31 cm średnicy). 

2. Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę – całość posiekać. Dodać cukier puder (100 g) oraz 2 żółtka. Szybko zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części – jedną większą (ok. połowy całego ciasta) oraz dwie mniejsze równej wielkości. Do jednej mniejszej części ciasta dodać kakao i zagnieść. Z wszystkich części ciasta uformować kule i schłodzić je w lodówce (co najmniej przez 30 minut).

3. Największą kulę rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę. Na ciasto poskubać (lub zetrzeć na tarce) ciasto kakaowe, a na nie wyłożyć czerwoną porzeczkę.

4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 4 łyżki cukru pudru i ponownie ubić. Pianę wyłożyć na owoce.

5. Na pianę poskubać pozostałe jasne ciasto. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut. Wystudzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz