środa, 2 maja 2012

Tarta z pomidorami i mozarella

Składniki

1 ciasto francuskie

Musztarda

Ziola prowansalskie

Kilka pomidorow

Kawalek boczku nie wedzonego pokrojonego w kostke

1 mozarella (moze tez byc zolty ser)

Sol, pieprz i swieza bazylia



Przygotowanie


1. Ciasto francuskie wylozyc w formie na tarte lub w okraglej formie na ciasto, zachowac papier w ktorym jest obwiniete ciasto, podziubac widelcem

2.Spod ciasta wysmarowac musztarda i posypac ziolami prowansalskimi

3. Pomidory pokroic w grube plastry i rozlozyc na ciescie

4. Boczek pokroic w kostke i rozlozyc na pomidory (nie podalam ile boczku, wg uznania)

5. Mozarelle skroic w plastry srednie i polozyc na boczku

6. Doprawic sola i pieprzem

7. Wczesniej przegrac piekarnik do 210 stopni i piec 30-40 min

Po wyciagnieciu z piekarnika pozostawic do ostygniecia i posypac listkami bazylii.

W razie gdy pomidory beda bardzo soczyste, ciasto sie nie upiecze, w takim wypadku nalezy posypac bulke tarta bezposrednia po wysmarowaniu ciasta musztarda i potem dodac ziola.Ja zwykle tak robie za kazdym razem bo pomidory puszczaja duzoo soku w czasie pieczenia.


Tarta smakuje najlepiej w sezonie na pyszne  pomidory !!

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz