piątek, 18 maja 2012

Zapiekanka z puree z kurczakiem.

Składniki



ok.70 dag piersi z kurczaka (ok.3 pojedyncze, duże piersi)
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 czubata łyżka curry
2/3 płaskiej łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
3 łyżki oleju do smażenia
1/2 kg pieczarek
1 duża czerwona cebula

do puree

ok.1,5 kg ugotowanych ziemniaków
2 płaskie łyżeczki suszonego tymianku
1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
5 dag masła do wysmarowania formy do zapiekania
bułka tarta do posypania formy
keczup do polania zapiekanki
szczypiorek do posypania zapiekanki





Przygotowanie

Mięso należy zamarynować dzień wcześniej w mieszance curry, papryki ostrej, soli i pieprzu. Umyte piersi kurczaka kroimy w plasterki i nacieramy przyprawami. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia smażymy mięso na rozgrzanym oleju, a gdy się podsmaży z obu stron dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i posiekaną czerwoną cebulę, chwilę razem dusimy, trochę dosalając. Ziemniaki ugotowane i odcedzone ugniatamy drewnianą pałką, dodajemy jogurt naturalny, tymianek, gałkę muszkatołową paprykę,sól i pieprz. Formę do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę puree, rozsmarowujemy. Na nim rozkładamy równomiernie mięso i pieczarki. Przykrywamy pozostałym puree. Na wierzch możemy dać kilka wiórków zimnego masła. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (piekarnik górny i dolny) i wstawiamy zapiekankę na ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut, polewamy keczupem i posypujemy zieleninką .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz