czwartek, 3 maja 2012

Rewelacyjna sałatka z tuńczyka od ratownika Tomka

Składniki

- 4 jajka
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (najlepiej sałatkowy - już rozdrobniony)
- 1 cebula
- ser żółty np. gouda (około 20 dag)
- masło z lodówki (około 1/5 kostki)
- majonez






Przygotowanie

1) Jajka ugotować na twardo, oddzielić białko od żółtka
- białko pokroić w kostkę
- żółtka na razie zostawić w spokoju :)

2) Otworzyć puszki i uwolnić tuńczyka ;P

3) Cebulę pokroić w kosteczkę

3) Ser żółty zetrzeć na tarce

4) Masło schłodzić w lodówce (gdy przyjdzie na nie pora - trzeba zetrzeć potrzebną ilość na tarce bezpośrednio do naczynia z sałatką)

5) Majonez wyjąć z lodówki

Składniki układać w naczyniu warstwami (od dołu):
- białko z jajek
- wiórki masła startego na tarce (żeby przykryło białko)
- ser żółty starty na tarce
- majonez
- cebula
- tuńczyk
- pokruszone żółtko


Sałatkę schować do lodówki i zjeść na drugi dzień, bo wtedy jest najsmaczniejsza (składniki jak to się ładnie mówi: "przegryzą się" ;)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz