sobota, 19 maja 2012

Fusilli frutti di mare

Składniki

- 500 g makaronu fusilli, gemelli, cerarecce, campanelle lub podobnego kształtem


- 400 g mrożonych owoców morza (kalmarów, krewetek, małży, ośmiorniczek),


- 400 g pomidorów z puszki (bez skórek, w całości),


- 125 ml białego wytrawnego wina,


- 1 czerwona papryka,


- pęczek dymki,


- 2 ząbki czosnku,


- ok. 10 gałązek bazylii,


- sok z połowy cytryny,


- sól morska,


- świeżo zmielony pieprz (najlepiej "kolorowy"),


- oliwa z oliwek





Przygotowanie

To danie po prostu...urzeka. Prostotą, wyrafinowaniem w smaku, delikatnością, lekkim powiewem nadmorskiej bryzy... Zadowoli podniebienie nawet tych, którzy ze skarbami oceanu są na bakier.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek szklimy pokrojoną w krążki dymkę oraz czosnek. Dodajemy paprykę, również potraktowaną nożem (kostka). Po minucie wrzucamy mrożone (bądź świeże - wtedy czas smażenia będzie krótszy) owoce morza i podsmażamy je 7 - 8 minut. Po tym czasie doprawiamy je lekko solą, pieprzem, sokiem z cytryny i połową porwanych listków bazylii. Dodajemy wino, czekamy aż alkohol wyparuje. Wlewamy pomidory w puszki, mieszamy. Gotujemy przez kilka minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałą bazylią (pokrojoną w paski). Do gotowego, gorącego sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron (z dodatkiem oliwy z oliwek). Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z listkiem bazylii.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz