wtorek, 22 maja 2012

Kule śniegowe z ciasta ptysiowego

Składniki

30 dag (1i 1/2 szklanki) mąki,
1 szklanka wody,
13 dag masła lub margaryny,
5-6 jaj, 
50 dag tłuszczu do smażenia,
cukier puder do posypania.




Przygotowanie

Wodę z masłem zagotować. Do gotującej wody wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie, stale mieszając, prażyć na ogniu, aż masa stanie się szklista i będzie odstawać od garnka. Zdjąć z ognia i do gorącego ciasta wbijać po jednym jaju, stale mieszając. Po wbiciu ostatniego jaja ucierać jeszcze przez 10 minut. Przygotować tłuszcz do smażenia, tak jak na faworki. Z ciasta formować ręką kule lub dwoma łyżkami zsuwać ciasto na gorący tłuszcz. Smażyć na złoty kolor, osączyć z tłuszczu na bibule i jeszcze ciepłe polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz