poniedziałek, 14 maja 2012

Fasolka z grzybami shitake i suszonymi pomidorami

Składniki

fasolka - najlepiej drobna sałatkowa 1/2 kg (suchej)
boczek wędzony 25 dkgjedna duża marchewka i jedna pietruszkadwie średnie cebuleświeże grzyby shitake 25 dkgsuszone pomidory ok 10 dkg
czosnek 2-3 ząbki
sos sojowy ciemnypieprz kolorowy, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawa chińska "pięć smaków" sól do smaku




Przygotowanie

Wypłukaną fasolkę moczymy ok. 12 godz i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości z marchewką, pietruszką, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i listkiem laurowym.
Boczek kroimy w kostkę lub słupki, przesmażamy z drobno posiekaną cebulą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w dość grube paski grzyby i przesmażamy ok. 3-4 minuty pod koniec wlewamy na patelnię trochę wywaru z fasoli, dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego, zagotowujemy doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.drobno posiekanym czosnkiem i przyprawą "pięć smaków", dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Mieszamy z fasolą i w razie potrzeby lekko dosalamy. Chwilę jeszcze musimy potrawę poddusić delikatnie mieszając i można zajadać ze smakiem albo z ryżem lub po prostu z pieczywem.
Oczywiście trochę natki pietruszki do posypania nie zaszkodzi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz