czwartek, 3 maja 2012

Kolorowe oczy siostry Anastazji

Składniki

Biszkopt kakaowy z 5 jajek
Biszkopt na roladę z 4 jajek jasny, po wyjęciu posmarować powidłami sliwkowymi i zwinąć szbko w roladę, zostawić do ostygnięcia.
Masa; 1/2 litra mleka
4 żółtka
2 łżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej

1 kostka masła
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe rozpuścić używając trochę mniej wody.



Przygotowanie

Biszkopt kakaowy włożyć do blaszki.

Masa budyniowa:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepac żółtka, obie mąki, dobrze wymieszać, resztę mleka zagotować, dodając cukier kryształ i cukier waniliowy. Nastepnie dodac roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Rolada:
Wystudzona rolade pokroić w plastry.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt kakaowy posmarowac połową masy budyniowej, ułożyć krążki rolady lekko wcisnąć w masę, na krążki rozsmarować drugą połowę masy, na masę poukładać brzoskwinie i zalać galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz