poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Sos czosnkowy do pizzy i nie tylko

Składniki

5-6 ząbków czosnku
5 Łyżek śmietany 12%
5 łyżek majonezu
1,5  łyżeczki majeranku
pół łyżeczki papryki ostrej mielonej lub pieprzu cayenne
1 łyżeczka ostrej musztardy
8-10 kropel sosu tabasco
sól



Przygotowanie

Czosnek wyciskamy bądź drobno siekamy, dodajemy śmietanę i majonez i wszystko razem mieszamy, następnie dodajemy majeranek i ostrą paprykę i ponownie mieszamy. Potem dorzucamy łyżeczkę musztardy oraz tabasco (wedle uznania) i znów wszystko dokładnie mieszamy, następnie przyprawiamy solą i odkładamy do lodówki w misce przykrytej folią (aby wszystkie składniki "przeżarły" się ze sobą) po wyjęciu z lodówki przemieszać i jest gotowe do spożycia. Smacznego.

Można dodać odrobinę koperku, wtedy będzie sos czosnkowo koperkowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz