poniedziałek, 14 listopada 2011

Bułka drożdżowa Rzymianki

Składniki

 1 kg mąki pszennej  /szymanowska/
 80 g  drożdży
 1/2 litra mleka
 200 g  masła /miękkie/
 4 żółtka
 1 całe jajko
 1 szklanka cukru / 250 ml /
 otarta skórka z  1 cytryny
 1/2 łyżeczki cynamonu
 1/4 łyżeczki soli

 żółtko i łyżka mleka do posmarowania bułek

3 foremki keksówki 20  x 8  x 7
papier do pieczenia



Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do dużego garnka /6 litrów/. W mące robimy dołek i rozkruszamy do niego drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i 1/4 część podgrzanego mleka. Leciutko mieszamy rozczyn i czekamy aż podrośnie.  Zółtka , jajka i cukier ubijamy  dodając skórkę z cytryny, sól  i cynamon. Kiedy rozczyn urośnie,  wlewamy do garnka mleko i ubite jajka. Całość wyrabiamy, kiedy ciasto odchodzi od ręki dodajemy masło i wyrabiamy dalej około 15 minut . Garnek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia /dobrze wyrośnięte ciasto wypełnia cały garnek/.Wyrośniete ciasto dzielimy na trzy częśći , zagniatamy bułki i wkładamy do foremek, czekamy aż podrosną. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy bułki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika  / 180 - 200 ° C / i pieczemy około 45 -50 min.Życzę smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz