poniedziałek, 21 listopada 2011

makaron z boczkiem i brokułami

Składniki

ok. 300g wędzonego boczku
mały brokuł
paczka makaronu
1,5-2 szklanki mleka
podłużny serek topiony np gouda
opcjonalnie parmezan
sól, pieprz



Przygotowanie

przepis na ten makaron powstał dzisiaj zupełnym przypadkiem, po pierwszym kęsie byłam pewna, że to najlepszy makaron jaki jadłam do tej pory :)

1) boczek kroimy z kostkę, obsmażamy na patelni
2) dolewany 1,5 szkalnki mleka
3) dodajemy pokrojony na kawałki serek topiony
4) w czasie, kiery serek się rozpuszcza rozdzielamy brokuły na kawałki i gotujemy ok 5 minut
5) jeśli sos okaże się zbyt gęsty dolewamy jeszcze trochę mleka, wsypujemy ok 3 łyżeczek parmezanu
6) ugotowane brokuły wrzucamy do gotowego sosu, całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
7) sos mieszamy z uprzednio ugotowanym makaronem :)

smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz